Digitaal ontwerp

Digitaal ontwerp

Aanleveren van beeldmateriaal is afhankelijk van wat er mee gaat gebeuren. Alles op schermkwaliteit is 72 ppi, (S)RGB, meestal jpg en hopelijk geoptimaliseerd voor snelle laadtijd. Drukwerk heeft daarentegen 300 ppi, CMYK en geoptimaliseerd voor de drukpers.

Er zijn veel drukkerijen die (online) hun diensten aanbieden. De een wil 300 ppi en CMYK, tiff en de ander wil juist RGB en jpg maar wel 300 ppi.

Dat is afhankelijk van het drukproces. Een Hema heeft liever (of zelfs alleen maar) jpg voor het afdrukken van foto’s omdat de meeste mensen in het jpg-format fotograferen. Je kan ook niet zomaar van een jpg een tiff maken, andersom kan dan weer wel.

Het is dus belangrijk te weten wat het doel van de beeldproductie is, wie het gaat drukken of welke schermkwaliteit nodig is. 4K (of 6K) is toch weer wat anders dan HD (High Definition) of een tablet, beeld voor enkel een smartphone heeft dus een andere kwaliteit (nodig) dan een 4K televisie.

Het is in principe altijd verstandig om alles in de hoogst haalbare resolutie te maken. Downgraden gaat makkelijker dan upgraden. In de fotografie is upgraden door speciale software mogelijk met acceptabele resultaten tot gevolg.

Het probleem voor sommige mensen is dat hoge resolutie beeldmateriaal er op een monitor hetzelfde uitziet als lage resolutie materiaal. Dit komt omdat een beeldscherm een beperkte lage resolutie heeft.

Beeldbewerking is dan weer een ander verhaal. Er zijn technische normen die niets te maken hebben met met smaak. En daar begint vaak het gedonder. Wat is nu eigenlijk mooi en is dat ook meteen goed?

Een goed ontwerp is de kunst van het weglaten.

P1000169
PC190394_16bit_20181219160834big
P1010333
P1000779
_MG_7381
_MG_6866
antarcticanight